Wordt gemakkelijker gezien, gehoord én geloofd!
Storytelling gaat over mensen raken op emotioneel niveau.
Ken je dat? Je luistert naar een presentatie waarvan je je achteraf eigenlijk niks meer kunt herinneren. Hoe komt dat toch? Heel eenvoudig: het verhaal doet je gevoelsmatig niets. Daarom is storytelling voor bedrijven en organisaties van belang. Hoe kun je iemand met een verhaal bewegen, tot interactie aanzetten. En wat zijn de geheimen van goede content?

Met een goed verhaal speel je in op de beleving van je publiek. Je maakt ze onderdeel van het verhaal. Zo voelt het net alsof ze dat zelf hebben ervaren, gezien of beleefd. Dan pas zal je boodschap mensen raken op emotioneel niveau en zullen ze die niet snel vergeten, sterker nog: dan vertellen ze de boodschap graag door. En creëer je een olievlek binnen de sociale kring van die persoon. Met een verhaal. Zo simpel is het echt.
Of het nu gaat over verhalen over heel vroeger of over een moment in de toekomst, er zijn altijd drie basis ingrediënten:
De hoofdpersoon – de persoon waarmee iets gaat gebeuren. In een film vaak de held, maar bij een commercieel verhaal kan dat bijvoorbeeld het bedrijf, de ceo, een product of een dienst zijn.
Het incident – er gebeurt iets onverwachts waarna de heldenreis door de onbekende wereld of toekomst begint. Deze hero’s journey uit een boek kan vergeleken worden met de buyer’s journey in een commercieel verhaal. Of met de interactie journey in een maatschappelijke kwestie.
Het conflict – de gebeurtenissen stapelen zich op tot een climax en de hoofdpersoon slaat zich er op geheel eigen wijze doorheen.

Basisingrediënten ontbreken vaak
In de praktijk blijkt dat in zakelijke of formele communicatie het toepassen van de basisregels niet consistent of helemaal niet gebeurt. Er zit bijvoorbeeld weinig conflict of drama in een verhaal, de pijnpunten worden niet belicht. Of erger nog, er is geen hoofdpersoon te bekennen. Door terug te vallen op rationele feiten, die minder aanspreken en waar mensen zich niet mee identificeren, komt de boodschap dan niet over. Kortom: weggegooid communicatiebudget.
Samen met jou bekijk ik graag welke verhalen passen bij de doelgroep die je wilt gaan bereiken. En wilt aanzetten tot in actie komen. Al is het maar door er over te praten met anderen.