Niks zo irritant als dat als ik bewust kies om voor koffie met taart op een bepaalde locatie, ik dan gaandeweg ontdek dat die taart muf smaakt. Met andere woorden: dat ik wel de prijs betaal voor dagvers, maar dit stadium al verstreken is.
Voor mij is dit een reden om nooit meer terug te komen. Ook al strepen ze het bedrag na aangeven door op de rekening. Voor mij was het een beleving onder de maat en hoe gezellig het er ook is en hoe leuk de sfeer ook, dan kies ik liever voor een brasserie waarbij – naast deze sfeerelementen – het gebak echt dagvers is en ook zo smaakt.
De tegenhanger ken ik ook. Super goede keuken, verfijnde gerechten maar kil personeel en een sfeerloze ambiance. Ook dan zie je me niet meer terug.
Voor mij gaat het er dus om dat die elementen in balans zijn maar liever nog: dat ik er met zo’n goed gevoel vandaan kom dat ik deze ervaring graag met anderen wil delen.

Hoe is dat voor jou?
Wanneer ervaar jij een minbeleving? Bijvoorbeeld bij het inchecken in een hotel dat je de haren van je voorganger nog terug vindt in het doucheputje of tijdens het verblijf op een vakantiepark waarbij de supermarkt op het terrein torenhoge prijzen vraagt. Of tijdens een avondje winen en dinen in een nieuw restaurant waarbij je een haar in de soep vindt (heb ik zelf eens meegemaakt waarbij ze aanboden de wijn van de rekening te schrappen. We waren lopend dus die hebben we ter harte genomen;-)).
En wanneer ervaar jij een plusbeleving? Dat je dus aangenaam wordt verrast. Bijvoorbeeld door een Nespresso apparaat in het huisje wat niet stond aangegeven in de brochure. Of wanneer je de volgende dag uitgerust wakker wordt en beseft dat het matras fantastisch lekker ligt. Misschien nog wel beter dan thuis.
Alle ervaringen zijn een beleving…
En beleving is emotie. Onze zintuiglijke waarnemingen staan vol aan. Deze met positieve elementen voeden is niet iets waar veel ondernemers bewust mee bezig zijn. Daar is nog veel winst te behalen. Want één ding willen we allemaal wel: dat er positief over ons gesproken wordt en daar nieuwe klanten uit voortkomen. En ook heel belangrijk, zo niet nog belangrijker: dat bestaande klanten de weg naar jouw bedrijf zonder moeite blijven vinden. Vanwege die plusbeleving die ze steeds bij jou ervaren. En ook jouw ambassadeurs zijn geworden.
Welke elementen kun jij in je aanbod optimaliseren of aanpassen zodat je de huidige klantbeleving kunt opschalen naar een plusbeleving?
Je kunt nog zoveel op social media posten over je bedrijf en over je aanbod. Één ding is zeker: tegen mond tot mond reclame is geen een social bericht opgewassen. Dan kan deze reclame maar beter voor je werken!
Hoe je dit snel en praktische kunt op- en aanpakken, leer je in de training ‘Raak je doelgroep’.