Spreek jij de behoeftetaal van jouw klanten al?

Al mijn hele leven loop ik tegen kaders aan. Mensen die mij vertellen hoe ik dingen moet doen. Of juist niet. Ook zakelijk. Het begon al op de basisschool. Ik stond vaak op de gang, want ik vond het lastig als de juf zei wat ik moest doen terwijl dat niet mijn eigen wijze was. Zelfs op de HBO werd ik vriendelijk doch dringend verzocht het klaslokaal te verlaten. Best triest eigenlijk. Maar deze docente, Marie-Louise, een Süd-Bayerische met haar op de tanden (en op de bovenlip), pikte mijn ‘Ik doe het graag op mijn manier’ niet en het leek haar beter als ik de ruimte verliet. Met een etiket ‘recalcitrant, ongehoorzaam, dwars tegen de stroom in’, stopte ik voortijdig met mijn opleiding. Ik was er klaar mee, ging het op mijn manier doen. Ten minste dat had ik me voorgenomen.

Ik besloot centen te gaan verdienen. De baan daaropvolgend was epic. Ik mocht mijn eigen winkel draaien binnen een marketingteam en dat paste mij als een jas. Dit is waarvoor ik geboren ben. In 1999 stapte ik voor het eerst de Kamer van Koophandel binnen. Het ondernemerschap lonkte en ik besloot de sprong te wagen. De opdrachten kwamen gestaag. Met het optimaliseren van klantcommunicatie als rode draad. Altijd. Hier had ik toen nog niet bewust voor gekozen. Dit ontstond vanzelf en wat vond ik dit leuk.

Bekijken wat anders kan, wat beter kan, te tunen op de behoeften van de klant om zo een plusbeleving te creëren. Of het nu ging om een telefoonscript, een mailing of de standaard correspondentie zo goed mogelijk afstemmen op de behoeftetaal, dit was mijn ding en werd mijn specialiteit! Keer op keer verbaasde ik me over de vage termen en schrijfwijzen die werden gebruikt. Ik begreep dat nooit. Je wilt toch dat de persoon tot wie jij je richt jouw boodschap begrijpt? Gelukkig is daar door de jaren heen veel in veranderd. En is vage taal meer behoeftetaal geworden. Wordt er gekeken naar de behoeften van de klant en niet langer naar teksten zo complex en chique mogelijk verwoorden. Gelukkig maar.

De basis van klantcommunicatie is dat je mensen triggert. Dat je iets losmaakt. Dat jouw doelgroep zich herkent in jouw boodschap, zich begrepen voelt en een behoefte ontwikkelt om meer over jou en jouw aanbod te willen weten. Het enige wat jij hoeft te doen is jezelf zijn. Dat voelen mensen. Als jij vanuit authenticiteit je boodschap uitdraagt, ga ik jou geloven. En ga ik geloven dat jij mij kunt helpen, dan heb je me! Maak je mijn verwachting dan ook nog waar of overstijg je deze zelfs, dan ga ik heel enthousiast over je praten met een hoge klantwaardering tot gevolg. Zo simpel is het.

Maar weet je wat me opvalt? 

Dat nog te weinig ondernemers hun klantcommunicatie naar een hoger niveau tillen. Terwijl dit cruciaal is voor het stimuleren van terugkerende klanten of het krijgen van nieuwe klanten. Alles valt of staat bij communicatie. Ga jij op een manier met jouw klanten communiceren dat deze terugkeren omdat ze tevreden zijn, jij hun taal spreekt,  meer willen en ook nieuwe klanten met jou willen samenwerken, dan is je doel toch bereikt? Dat wil je toch als ondernemer?

Hoe werkt dit voor mij? Simpel. Ik weet de waarde van mijn werk te vangen in simpele woorden. En spreek de taal van mijn doelgroep. Vanuit mezelf, vanuit wie ik ben.

Woorden die mensen raken, zorgen voor herkenning en ook voor erkenning. Erkenning voor een behoefte. Woorden waardoor mensen in actie komen. Meer over jou willen weten en eigenlijk al JA willen zeggen tegen jouw aanbod. Al jij ze dat kleine duwtje nog geeft.

Spreek je die love language van je klanten al?

Nog niet of nog niet op de manier zoals je dat zou willen? Dan wordt deze audiotraining een bijbel voor je. 

Want hoe tof zou het zijn, als je straks precies kunt verwoorden hoe waardevol jouw werk is?! Waarom jouw doelgroep bij jou moet zijn? Hoe helpend gaat het voor jou zijn om te weten wat je wel en niet moet zeggen en vooral op welke manier?

C’est le ton qui fait la musique.

Vage taal kost jou geld en klanten. Ik leer je de juiste woorden, de juiste aanpak waarmee je inzet op beleving. Op een plusbeleving, waardoor jouw doelgroep AAN gaat voor jou. Over jou gaat praten en door jou geholpen wil worden. De juiste woorden leren kan alles voor je veranderen. Hoe je dat doet leer je in deze training.